Jak zaprojektować przetwórnię rybną?
Ryby stanowią ważny składnik diety wielu osób – są źródłem między innymi zdrowych kwasów tłuszczowych. Aby dostarczyć na rynek wystarczającą liczbę ryb w różnych formach – od całych zwierząt, kończąc na puszkowanej żywności – firmy przetwórcze wykorzystują zaawansowane linie technologiczne. Jednym z kluczowych procesów ich wykonania jest projektowanie. W jaki sposób ono przebiega?
Rozpoznanie potrzeb
Pierwszym etapem prac nad projektem przetwórni rybnej jest określenie potrzeb danego zakładu. Na tym etapie wykonawca projektu zbiera dane takie jak:
wielkość zakładu,
specyfika produkcji – m.in. rodzaj produktów wytwarzanych w danym zakładzie,
wielkość zatrudnienia,
docelowa wydajność produkcji,
wymagane standardy bezpieczeństwa,
lokalizacja zakładu,
Te i wiele innych informacji jest niezbędnych do stworzenia projektu uwzględniającego wszystkie potrzebom przedsiębiorstwa.
Projekt wstępny
Po przeprowadzeniu wywiadu środowiskowego, wykonawca może wykonać projekt. Na tym etapie dobierane są odpowiednie rozwiązania technologiczne, między innymi patroszarki, sortownice, defrostery, linie do obróbki filetów. Projekt opisuje nie tylko parametry tych urządzeń, ale również sposób w jaki zostaną ze sobą połączone za pomocą różnego rodzaju przenośników. Wstępny projekt zakładu pracy jest przedstawiany klientowi – jeśli zostanie odrzucony, trafia do poprawek. Po zaakceptowaniu na jego podstawie powstaje znacznie dokładniejszy projekt finalny, który zostanie wykorzystany podczas produkcji poszczególnych maszyn oraz budowaniu zakładu. Urządzenia dla przetwórni na indywidualne zamówienia wykonuje między innymi firma Eco-Construction.
Co należy uwzględniać w projekcie?
Dobry projekt zakładu przetwórstwa rybnego musi uwzględniać dosłownie każdy aspekt funkcjonowania takiego obiektu. Poza rozmieszczeniem oraz połączeniem urządzeń wchodzących w skład linii technologicznej ważne są również kwestie takie jak:
dostęp do energii elektrycznej
oświetlenie zakładu
system utylizacji odpadów, emisja gazów
środki bezpieczeństwa, np. przeciwpożarowego
system ogrzewania/chłodzenia, wymiany powietrza
pomieszczenia sanitarne i pracownicze
przechowywanie i transport surowca
serwis i konserwacja urządzeń
Dlatego projektant wykonujący zadanie musi posiadać rozległą wiedzę na temat procesu produkcji żywności i przewidywać różnego rodzaju problemy, który mogą powstać w toku pracy zakładu. Projekt przetwórni przed realizacją musi zostać zaakceptowany przez odpowiednie instytucje, które sprawdzą jego zgodność z ustalonymi normami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana