Jak wykonać dobry projekt chlewni?
Zaprojektowanie chlewni wymaga sporej wiedzy zarówno z dziedziny budownictwa, jak i przepisów prawa dotyczących całości inwestycji. W sposób znaczący precyzują one techniczne aspekty projektowania takie jak: odległość budynku od zabudowań, powierzchnia przypadająca na jedną świnię, czy też wielkość powierzchni emitującej amoniak. Zastanówmy się jednak, co oprócz zaprojektowania chlewni zgodnie z prawem można zrobić, aby nasz projekt był dobry.
Przede wszystkim zgodnie z prawem
Oczywiście wymienione wyżej parametry to jedynie wierzchołek góry lodowej. Jednak ich przestrzeganie jest po prostu niezbędne w celu uzyskania pozwolenia na budowę. Oto lista aktów prawnych obowiązujących projektanta podczas procesu projektowania chlewni:
- Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska,
- Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. z 2016 r., poz. 290),
- Ustawa z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu,
- Ustawa z dnia Il marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2014 r., poz. 1539 z późn. zm.), wraz z aktami wykonawczymi,
- Ustawa z dnia 3 października 2008 r. o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko,
- Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2013 r., poz. 856, z późn. zm.),
- Ustawa z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. z 2015 r., poz. 199, z późn. zm.).
Spełnienie wymogów, pozyskanie odpowiednich zgód, ekspertyz czy zezwoleń to warunek konieczny, ale czy wystarczający, aby uznać projekt chlewni za dobry? Co może wyróżnić nasze dzieło, aby było naprawdę dobre?
Z dbałością o dobrostan trzody chlewnej
Pojęcie dobrostanu zwierząt, to temat szeroko dyskutowany i normowany przez prawo – w szczególności w unijnych dyrektywach i zaleceniach. Co prawda, większość zaleceń obowiązuje bezpośrednio hodowców, jednak znaleźć można tam wiele treści dotyczących projektów. Należy zwrócić szczególną uwagę na dokument odnoszący się do najlepszych dostępnych technik, tj. BAT (ang. Best Available Techniques), w zakresie Intensywnego Chowu Drobiu i Trzody Chlewnej (ang. Intensive Rearing of Poultry and Pigs, ILF). Jak tłumaczy specjalista firmy Wesstron:
- W dokumencie tym znaleźć można mnóstwo ogólnych spostrzeżeń odnoszących się do pomieszczeń do hodowli świń, lecz nie tylko. Opisano tam także techniki, jakie powinno się stosować w tym zakresie.
Jako przykład można podać optymalne usytuowanie zespołu urządzeń i prawidłowa aranżacja przestrzeni dla działań w celu ograniczenia transportu zwierząt i materiałów (w tym obornika).
Pamiętając o środowisku i otoczeniu
W zależności od wielkości hodowli (przeliczenie na DJP – duże jednostki przeliczeniowe), chlewnia może w zostać zaliczona jako przedsięwzięcie mogące znacząco lub potencjalnie wpływać na środowisko. Nie jest to pusty frazes – co roku odnotować można setki protestów związanych z odorem z ferm trzody chlewnej. Udowodniono, iż długotrwała ekspozycja na odór, spowodować może obniżenie nastroju prowadzące do depresji i innych zaburzeń natury psychicznej. Ministerstwo Środowiska zauważyło ten problem dzięki zapytaniom posłów i senatorów – w związku z tym rozpoczęło próby rozwiązania problemu. Rozpoczęto od opublikowania Kodeksu przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Warto zapoznać się z tym dokumentem, ponieważ odnaleźć tam można przeróżne pomysły i zalecenia, które mogą pomóc w projektowaniu chlewni. Jako przykład można podać: „kształtowanie krajobrazu poprzez sadzenie drzew, roślinności średnio i wysokopiennej – pozytywny efekt psychologiczny”.
Bądź na bieżąco z sytuacją w branży
Informacja z pierwszej ręki na temat stosowanych i projektowanych technologii to rzecz bezcenna. Mowa tutaj zarówno o użytkownikach urządzeń, właścicielach chlewni, jak i specjalistach oraz dostarczycielach wyposażenia. Jak wiadomo „papier wszystko przyjmie”, jednak to praktyka i codzienne korzystanie z istniejących rozwiązań, może dostarczyć interesujących danych i rad. Dzięki temu jesteśmy w stanie skorygować nasz pomysł i wizję projektowanego budynku. Dostawcy i projektanci sprzętu potrzebnego w chlewniach, poinformują nas o zasadach eksploatacji urządzeń, nowinkach technicznych czy innych ciekawostkach z branży.
O czym trzeba pamiętać?
Dobra chlewnia to taka, która spełnia wymagania prawne. Jednak naprawdę dobra chlewnia, odznacza się znajomością branży przez projektanta, który jest w stanie wdrożyć w życie najbardziej użyteczne i ciekawe rozwiązania. Należyta staranność i rzetelność w każdej dziedzinie jest cechą pożądaną. Nie inaczej jest w przypadku projektowania chlewni. A osiągnąć to można poprzez bycie krok przed konkurencją – warto dokształcać się w tym zagadnieniu oraz śledzić proces legislacyjny dotyczący przede wszystkim ochrony środowiska. Oczywiście prawo nie działa wstecz – lecz czasem można zrobić krok przed szereg i w ten sposób zrealizować świetny projekt, który zadowoli inwestora.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana